A gulyásleves elfogyasztása már dögevő koromban súlyos erkölcsi dilemmát okozott. Lelki füleimmel ugyanis hallottam a népviseletbe öltözött, bajszos illető keserves üvöltését, amint épp megkísérlik forró bográcsba tuszkolni őt. Nos, a veganizált verzió hatására radikálisan csökkent a gulyásokkal szemben elkövetett atrocitások száma, és arra biztatok mindenkit, hogy ezután is hagyja békén őket a pusztában strázsálni!
Ezt elősegítendő, készítsük elő az alábbiakat:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb édesburgonya
1/2 fej paradicsom
1/2 zöldpaprika
4-5 ek felkockázott szejtán (elkészítés pl. itt)
1,5-2 l zöldségleves-alaplé (ennek hiányában 1,5-2l víz és 1ek szárított zöldségkeverék)
1 ek paradicsompüré
1 ek pirospaprika (lehetőleg füstölt)
1 tk csípős fűszerpaprika
1 tk őrölt kömény
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
só
Hagyma felkockáz, olívaolajon üvegesre párol, enyhén megsózza, felaprított fokhagymát hozzápasszít, felkarikázott sárga és fehérrépa érkezik hozzá. Felkockázott paprika-paradicsom hozzáad. Ezt pár percig kevergeti közepes lángon, hozzáadja a főtt szejtánt, a paradicsompürét, a köményt, a fűszerpaprikákat, majd az egész rahedlit felönti az alaplével. Ha már majdnem forr, hozzáadja a felkockázott édesburgonyát, és puhára (ám nem lötyire) főzi. Tviszt!