Vegán muflon, avagy paszulyvitéz voltam Kamcsatkán

Állatpajtás és növényellenes gasztroblog

Sült karfiol pirított mandulával

2016. január 14. - KirschAndrás

A karfiol a mai napig úgy él a köztudatban, mint a tanyasi fitneszkonyha egyik legalapvetőbb tartozéka. Amolyan ízetlen undormány, melyet főzés közben olyan szagot áraszt, mint egy árvíz sújtotta menyétmenhely. Ezen súlyos tévhitek kialakulásáért gyermekkorunkban kell keresnünk a felelősöket: az elkövetők fehér munkaruhát, kivágott orrú bokszolócipőt viseltek, és a menzán így fegyelmezték a renitens egyedeket: "Anyanyapám, ti nem fogjátok itten csinálni a csikágót! A múltkor is láttam, hogy belepöcköltétek a csirkemájat a vizeskancsóba!" Azt javaslom, felejtsük el a gasztronómiai háborús bűnösök rémtetteit, és nyissunk a karfiolnak egy új fejezetet életünk képeskönyvében. Pl. a következő étel által:

Zutaten:

1 nagyobb karfiol
4 gerezd fokhagyma
1 tk füstölt paprika
1 tk kakukkfű
2 ek olívaolaj
só, bors
1/2 citrom leve
3 ek száraz sherry (Elhagyható sznobéra, micisapkás konyhaművészek kétdekás gyomorkeserűvel helyettesíthetik. De ha van otthon, ne hagyjuk ki!)
10-15 szem koktélparadicsom
1/2 csokor petrezselyem
40g mandula (hántolt)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A fokhagymát összetörjük, hozzáadjuk a füstölt paprikát, a kakukkfű felét, valamint 2 evőkanál olívaolajat. Cicózás nélkül összekeverjük. A karfiolt megtisztítjuk, leveleit levágjuk, majd a tetejét kereszt alakban késsel bemetsszük. Bedörzsöljük a füstölt paprikás eleggyel, egy tepsibe helyezzük, majd kéjnyögések közepette ráfolyatjuk a sherryt és a citromlevet.  1 óra 10 percre sütőbe tesszük. Ha letelt, kivesszük, a felvágott koktélparadicsomot a tepsibe tesszük, megszórjuk a maradék 1/2 teáskanál kakukkfűvel, megsózzuk, borsozzuk, majd tíz percre visszatesszük a karfiollal együtt. Közben a mandulát egy serpenyőben lepirítjuk, majd levesszük a tűzről. Ha kihűlt, hozzáadjuk a petrezselymet és az olívaolajat. Ezzel a gusztusos hóbelevanccal tálaljuk a kész karfiolt és paradicsomot.img_0153.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://veganmuflon.blog.hu/api/trackback/id/tr78271950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása