Vegán muflon, avagy paszulyvitéz voltam Kamcsatkán

Állatpajtás és növényellenes gasztroblog

Velkám!

2014. október 29. - KirschAndrás

"A veganizmus az állati termékek használatának mellőzése, különösen a táplálkozás terén, és a hozzá kapcsolódó filozófia, amely elutasítja az állatok árucikk-státuszát. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik."

Valahogy így szólna a definíció. (És most zsonglőrködnék egy keveset a kötelező közhelyekkel.) Csakhogy olyan országban élünk, ahol a Jó ebédhez szól a nóta 1960 óta semmit sem vesztett létjogosultságából. Márpedig egy pecsétgyűrűs bojlerszerelő nem áriázhat darumadarakról meg a halott anyjáról grillezett padlizsán szervírozása közben! A magyarnóta olyan, mint Bőrpofa, a texasi láncfűrészes: hús-vér áldozatokat követel.

A pörkölt-nokedli kultusz nem csekély számú követői között pedig továbbra is igen nagy a térítő küldetéssel bíró egyedek száma. (Figyelem, saját szubjektív tapasztalat.) Csak ők nem a legfelsőbb erő létezéséről akarnak meggyőzni minket, hanem arról, hogy hülyék vagyunk, amiért bojkottáljuk a szalontüdőt pacalos parasztkajbásszal. A vegetáriánusok/vegánok túlnyomó többsége bizonyára számtalanszor belement már eme parttalan vitákba, és agyalapi szamárköhögésben tör ki az unásig ismert fordulatoktól. Azért szemléltetés gyanánt hadd álljanak itt az ellentábor leggyakoribb kérdései, felvetései ezen sorok lejegyzőjének megfáradt válaszaival:

- Tényleg nem eszel húst?
- Tényleg. Semmi olyat, ami valaha bőgött, ugatott, hápogott, gágogott, huhogott, brekegett, tátogott, csúszott a földben vagy kánkánt táncolt operettben. És semmi olyat, ami hasonló lényekből származik, különös tekintettel az utolsóként megemlített entitásra.

- És halat sem?
- (Menten fejedbe húzok egy zsák avas tubifexet!)

- És mér nem? Mer él? A répa is élőlény.
- Ha szerinted a répának van központi idegrendszere, képes intenzív fizikai és lelki érzelmekre vagy éppen utódokat nemz, akikről aztán szeretően gondoskodik, akkor téged nagyon átvert a biológiatanár. (Egyébként meg szerintem provokálsz, rossz lesz, ha telemegy a füled horgászcsalival.)

- De azt tudod, hogy megvakulsz, el fognak sorvadni az izmaid, és a kis petyhüdt mikroszkópikus... hé! ne! mpfffffpffffff!!!!!
- (Megmondtam.)

Nos, aki szeretne kikezdhetetlen érveket hallani a veganizmus mellett egy nálam türelmesebb egyednél, szánjon egy jó órát a következő videóra. Gary Yourofsky állatvédő aktivista beszél a vágóhidakról, a tej- és tojásiparról, a vegánokhoz köthető hiánybetegségek mítoszáról, az ember ragadozó ösztöneiről, és legfőképpen morális kérdésekről. Tekintettel arra, hogy ez a blog mégis csak gasztronómiai témákat feszeget, az Earthlings c. horror-dokumentumfilm beágyazásától eltekintenék.

(Legvégül: a blog címe számtalan átvirrasztott éjszaka eredményeképp született meg, de ez reményeim szerint érződik is rajta. Frank Drebin hadnagyot idézve: "és most harapjunk valamit!")

A bejegyzés trackback címe:

https://veganmuflon.blog.hu/api/trackback/id/tr656839541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forrófejű Martinez 2014.10.29. 11:41:30

Vegan/vegetariánus-vonalon sokkal több az erőszakos térítő, mint a húsevők közt, akiknek a legnagyobb része pont leszarja, ha növényt zabálsz, csak ne szólj be nekik.

n4nom4n · http://n4nom4n.tumblr.com/ 2014.10.29. 12:45:51

Hello Haver!
Alkoholt még fogyasztasz?
:)

KirschAndrás 2014.10.29. 13:14:03

@n4nom4n: Zircinek tetszik lenni? E-eeeee!

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2014.10.29. 14:17:40

Nem - feltétlenül - provokálok, de ezt az árucikkes részt eddig nem ismertem. Akkor eszerint a vegánok nem használnak állati eredetű eszközöket sem? Nyilván nem az elefántcsont távvezérlőnyomó pálcára gondolok, ami szinben passzol a bálnapéniszbőr fotelhez, de nem lehetsz tisztességes rocker egy jó bőrdzseki nélkül. Értem, hogy ez egy gasztroblog, csak érdeklődök. Meg aztán kéne egy kis tubifex a halaimak is...

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2014.10.29. 14:25:42

Tényleg szárított kaját dobálsz egy gasztroblogon? :)
süti beállítások módosítása