Vegán muflon, avagy paszulyvitéz voltam Kamcsatkán

Állatpajtás és növényellenes gasztroblog

Vörösboros gombás "rizottó"

2016. február 06. - KirschAndrás

Van az úgy, hogy az ember előbb fojtaná magát egy árvíz sújtotta menyétmenhely vízébe, mint hogy rábírja magát, hogy lebotorkáljon a húsz méterre lévő éjjelnappaliba. Nos, ma mélyen átéltem ezt az érzést. Ilyen helyzetekben adódik a kérdés: vajon mit lehet összedobni a hűtőben megbúvó alapanyagokból? Az egyetlen dolog, ami meggátolt ebben az az volt, hogy a piros aranyas-mogyoróvajas citrom inkább nyári specialitás. Végül levonszoltam magam a legközelebbi üzletbe, ám elhatároztam, hogy dafke valami egyszerű kajával fogok véres bosszút állni az univerzumon. Sikerült.

Zutaten:

20 dkg hosszúszemű rizs
4-5 hüvely kardamom
1/2 kk őrölt szegfűszeg
10 dkg csiperkegomba
1 ek szezámolaj
2 nagy gerezd fokhagyma
3 ek szójaszósz
1 dl száraz vörösbor
1/2 csokor petrezselyem felaprítva

A rizst mély szakértelemmel feltesszük főni kétszeres mennyiségű vízben, sózzuk, majd hozzáadjuk a kardamomot és a szegfűszeget. Egy edényben szezámolajat hevítünk, majd hirtelen felindulásból belenyomjuk a fokhagymát. Fél perc párolódás után kis lángon tartjuk, majd hozzálötyböljük a szójaszószt és a vörösbort is. Hozzáadjuk a gombát és puhára pároljuk. Mivel a gombás szósz arcátlanul finom, ezért nem adjuk hozzá a rizst, (nehogy már felszívja, mint Tony Montana a fehér port), hanem kizárólag a tányéron elegyítjük a gombával, miután eltávolítottuk belőle a kardamommagokat.img_0250.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://veganmuflon.blog.hu/api/trackback/id/tr458365640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velato 2016.02.07. 21:00:22

Tök jó kis recept, viszont ez nem rizottó!

Sexual Harassment Panda 2016.02.08. 11:41:25

@Velato: igen, ez egy fasza kis gombás rizs, de nem rizottó.

korni1010 2016.07.17. 16:22:46

Hmmm...jól hangzik. Egyébként azt hittem, hogy csak én nem bírom magam néha levonszolni a közértbe...Tegnap, szombat délután, szürke esős időben nem is sikerült. Viszont volt vésztartalék olasz paradicsom konzerv (édesebb mint néha az igazi paradicsom, szerintem paradicsom szósznak jobb ) és olasz tésztám. De akinek volt otthon szója olaja és vörösbora, a kardamomról nem is beszélve, az csakis igazi ínyenc lehet...;)
süti beállítások módosítása