Vegán muflon, avagy paszulyvitéz voltam Kamcsatkán

Állatpajtás és növényellenes gasztroblog

Vegán pásztorpite

2015. szeptember 23. - KirschAndrás

A pásztorpite - akárcsak a gulyásleves - név megtévesztő, ugyanis szó sincs róla, hogy holmi harcsabajszos, kucsmás parasztember is szerepelne az összetevők között. (Egyrészt káromkodva tiltakozna a bográcsban, másrészt meg hívná az Amnesty Internationalt, ha lenne térerő a puszta közepén. Meg ha tudná, mi az.) Helyette báránnyal töltik meg. És ami még szörnyűbb: előtte le is ölik, ugyanis fennállna a veszélye, hogy elszaladna - hátán a sárgarépás-lencsés raguval. Mi azonban ha húsevők lennénk, sem ennénk bárányt, sőt, semmilyen más állat húsát vagy egyéb szerveit sem. Ennek szellemében álljunk neki az erőszakmentes pásztorpite elkészítésének!

Bekészítendő:

5 db közepes édesburgonya
2-3 db zellerszár
2 db sárgarépa
2 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál rozmaring
1 evőkanál őrölt koriander
250 g gomba felszeletelve
4-5 db szárított paradicsom felaprítva
1 dl zöldségleves-alaplé (titokban: 1 dl víz zöldségleves-kockával)
400 g (azaz egy doboz) lencse
400 g (azaz egy doboz) vörösbab
2-3 evőkanál zsemlemorzsa

A sütőt 180 fokra (ez Celsiusban értendő) melegítjük, közben az édesburgonyákat megmossuk, és hámozatlanul(!) egy tepsibe helyezzük. A leghatározottabb módon meglocsoljuk őket egy kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd jó 40 percre a sütőbe helyezzük őket. A végeredmény már így is finom lenne, de nem elégszünk meg ennyivel. A zellert és a sárgarépát felaprítjuk, és némi olívaolajon párolni kezdjük, Hozzáadjuk a felcsíkozott lilahagymát, a fokhagymát, a rozmaringot, a koriandert és kis lángon 10 percig pároljuk. Közben alattomosan hozzáadjuk a gombát és a szárított paradicsomot, és miközben puhul, hozzálötyböljük az alaplevet. Legvégül jöhet a lencse és a bab, valamint a só és a bors. Idő közben jó eséllyel az édesburgonya is elkészült, ezt egy erre kialakított nyomkodó alkalmatossággal héjastól összetörjük (erre a célra nem szimpatikus rokonaink szemüvegtokját is felhasználhatjuk). A gombás-lencsés-babos elegyet egy ún. tepsibe helyezzük, majd ízlésesen elterítjük rajta az édesburgonyát. Az így kapott képződmény tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és 200 fokos sütőben jó10 percig hagyjuk főni a levében. Az étel elkészültét a "csa-csa-csa!" hangsorral jelezzük.
pasztorp.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganmuflon.blog.hu/api/trackback/id/tr107808950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2015.09.24. 18:19:50

Biztosan kipróbálom ezt a receptet, szerintem tutira jó lenne köretnek a hagymás vér mellé.

KirschAndrás 2015.09.24. 19:10:00

@Dzsontra Volta: Megértem, tanyán általában ez az egyedüli opció:) De biztosíthatlak, hogy önmagában is megállja a helyét.
süti beállítások módosítása