Vegán muflon, avagy paszulyvitéz voltam Kamcsatkán

Állatpajtás és növényellenes gasztroblog

Joghurtos-mentás padlizsán sült zöldségekkel

2015. március 23. - KirschAndrás

"Hágyma-csípős mehet, bárátom?" - kérdezi Zahir, az Ezeregy Éjszaka étterem alkalmazottja, majd macsétájával levág egy darabot a sarokban piruló nyársra húzott ormányos medvéből. És ez a török büfékről alkotott sztereotípia nem is oly megalapozatlan, mint azt gondolnánk. Nem is oly rég a Deák tér közelében kértem egy falafelt, mire a pultos ijedt hangon megszólalt: "De tudod, hogy az vegetáriánus!" Mintha csak arra figyelmeztetne: a pitában egy apró janicsár lapul, amelyik bármely pillanatban átdöfheti a szájpadlásomat. De azért kár lenne tagadni, hogy Tarkan és Hakan Sükür népe a horrorisztikus felhozatal mellett képes azért kitenni magáért. Következzék hát a joghurtos padlizsán felturbózott változata, melynek receptjét a TV Paprika egyik utazó szakácsától loptam el.

Hozzávalók:

1 db padlizsán
1 db cukkini
3 db paradicsom
2 db kaliforniai paprika
4 dl szójajoghurt
8-10 db mentalevél
1 db chilipaprika apróra vágva
kevés felaprított petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
só, bors

A zöldségeket felszeleteljük (a padlizsánt karikákra is vághatjuk, így még esztétikusabb lesz a végeredmény), bő olajban kisütjük, majd egy kiterített papírtörlőre transzportáljuk őket. A joghurtot egy tálba helyezzük, belenyomjuk a fokhagymát, a citromlevet, a felaprított petrezselymet, a chilipaprikát, majd a mentát. Sózzuk, borsozzuk. Ha a zöldségek már némileg lehűltek, nagy lendülettel belekeverjük őket a joghurtos szószba. Szervírozzuk pitával, majd együk meg, amit főztünk!

11077496_982788815079527_154177366_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganmuflon.blog.hu/api/trackback/id/tr627294373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robotzsaru 2015.03.24. 09:41:00

gondolom, a paradicsomot nem sütöd ki bő olajban :)
amúgy ha valaki nem bírja, hogy pár napig az egész lakásban kiűzhetetlenül megtelepszik a lángossütők jellegzetes atmoszférája, a komplett bő olajos mizéria megúszható úgy, hogy egy serpenyőben, kevés olívaolajon, fedő alatt sütöd meg a zöldségeket. keverék megoldásként azt is lehet, hogy az elején fedő nélkül nagy lángon megpirítod őket, és utána fedő+takarékláng.

KirschAndrás 2015.03.24. 12:36:00

@robotzsaru: De pont hogy kisütöm. Egyébként meg ne velem vitatkozzál, hanem a törökökkel. (Én sem vagyok amúgy az étolaj híve, pláne nem a tartályhajónyi étolajé, de ez jelen esetben így tradicionális, trászt mi.)
süti beállítások módosítása