Mint már említettem, vannak ételek, melyek esetében elkerülhetetlen, hogy a laikusok értetlenkedéseit eloszlassuk. Nos, ez ezúttal is ez a helyzet állt elő, úgyhogy belevágok: a saláta mérsékelt égövi növény, az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó faj. Többnyire levélzöldségként termesztik. Tágabb értelemben a saláta többnyire növényi alapanyagokból álló, hidegen fogyasztandó, alacsony szénhidráttartalmú, könnyed ételkompozíció. Most, hogy a laikusok nem laikusok többé, belevágnék a következő recept taglalásába.
Hozzávalók:
250g tempeh (nem mintha ezt nem ismerné mindenki)
50 g bébispenót
4-5 db felszabdalt salátalevél (lásd fent)
egy marék kapribogyó
egy marék fekete olívabogyó (ebbe speciel nem tettem, de jót tesz neki)
10 db koktélparadicsom kettévágva
1/2 fej vékonyan felkarikázott lilahagyma
3 evőkanál szójaszósz
1 kiskanál édes fűszerpaprika
1 kiskanál tört chilipaprika
Az öntethez:
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál chiliszósz
A tempeh a kezünkben lévő kés jóvoltából felkockázásra kerül, a megfogalmazást pedig csak a néma h betűre végződő szavak vicces tárgyesete - illetve annak elkerülése - indokolja. Egy tálban összekeverjük a szójaszószt, a fűszer- és a chilipaprikát, majd kezünk által ebbe szóródik bele a felszeletelt tempeh, és pácolódik pár percen át. Ezt követően kevés olajat hevítünk, és ordas módon kisütjük benne. Közben a zöldségeket egy nagyobb tálban összeforgatjuk, és hozzáadjuk az olajban kisütött, magas fehérjetartalmú, t betűs készítményt. Végezetül elkészítjük az öntetet: a hozzávalókat egy csavaros fedelű edénybe öntjük, összerázzuk kíméletlen, majd hanyagul a salátára löttyinjük, amit újfent összeforgatunk.
Csórók figyelem: tempeh helyett tofut is használhatunk, úgy is hibátlan. (Tesztelve!)