Vegán muflon, avagy paszulyvitéz voltam Kamcsatkán

Állatpajtás és növényellenes gasztroblog

Vegán kisokos tapló büféseknek

2017. szeptember 09. - KirschAndrás

Elképesztőnek tartom, hogy blog története során egyetlen alkalommal sem írtam posztot azokról a megpróbáltatásokról, melyeket egy vegánnak a mindennapi életben át kell élnie. Gondolok itt elsősorban azokra a helyzetekre, amikor képtelen otthon étkezni, és kénytelen betérni egy büfé titulussal bíró vendéglátóipari egységbe. A vegán rövid meghatározása kb. a következő: az állati eredetű termékek fogyasztásától, használatától lelkiismereti okokból tartózkodó egyén. A hasonló helyeken dolgozók többsége azonban rövidre zárja egy háromszavas definícióval: kekeckedő fűzabáló faszjankó. A következőkben ez utóbbi csoportoknak szeretnék egy politikailag inkorrekt gyorstalpalóval kedveskedni, hogy végre pontot tehessünk egy sokéves konfliktus végére, és végre ők is megértően használhassák a hivatalos definíciót. Kezdjük!

Arab büfék figyelmébe:

Nem, Juszuf, legalább hét éve nem ettem gyrost, és csak azért nem fogok visszaszokni rá, mert nem figyelted a rendelést. Falafelt kértem. Hogy mit csinálj most a gyrossal? Tekerd alufóliába, rajzolj neki filctollal szemet és szájat, szabass neki egy miniatűr sportzakót, és írasd be egy menedzserképző tanfolyamra. Hónapok elteltével már komplett MLM-hálózatokat építhet fel, csak figyelmeztesd rá, hogy közben maradjon száraz, hűvös helyen! A dögszag ebben a szakmában kifogásolható tényező tud lenni. Visszatérve a falafelre, minden mehet bele a fehér mrutyok kivételével. Hogy miért nem kérek olyat bele? Én sem faggatlak arról, miért nem bugizol rottyrészegen klezmerre a disznótoros- és kolbászfesztiválon. Elfogadom és kész. Ellentétben azzal, hogy ugyanazzal a dzsuvás csipesszel nyúlsz a zöldségekhez, amivel előzőleg a felaprított csirkehullát pakolásztad! Erről ne is álmodj!

Kínai büfék figyelmébe:

Tudom, hosszú évek óta küzdesz a magyar nyelvvel, de van egy mondat, amit végérvényesen törölnöd kell szürkeállományodból: "Nincen tofu, eefogyot." Ha pedig tényleg ez a helyzet áll fenn, orvosold a problémát, szezámmagos tacskóhúsból is mindig van utánpótlás. És igen, sima rizzsel lesz. "Válni kell?" A válási statisztikák eleve kritikusan magasak itthon, de egye bassza, megteszem. Nem, tojásos rizst nem kérek, különben a tojáscafatokat az integető macskára pöckölöm.

Pizza-házhozszállítók figyelmébe:

Igen, jól hallottad, sajt nélkül kérem, még mielőtt bármit kérdeznél: amikor a monacói herceg vendége voltam, akkor ragadt rám ez az elitista szokás. Hogy anélkül megég a sütőben? Akkor az elmúlt száz alkalommal vagy mocsok nagy mázlim volt, vagy szerződtettek egy mentalistát, aki a homloklebenyéből előtörő sugarakkal semlegesítette a szénfoltokat. Nincs ilyen nálatok háznál? Akkor laktózérzékeny vagyok, bazmeg. Ja, úgy már mehet sajt nélkül? Nagylelkűséged nem ismer határokat.

Tradicionális hazai fesztiválbüfék figyelmébe:

A szélmalomharc ez esetben új értelmet nyerne, bele sem kezdek. A füvet kb. a fesztivál egész területén kitaposták, úgyhogy eszem egy kis murvát. Ha kritikán aluli lenne, és klinikai értelemben fenyeget az éhhalál, jöhet a sült krumplid, aminek étolajában II. Ulászló uralkodása óta sütsz ki komplett gnúcsordákat.

gyros-meat-cone600.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://veganmuflon.blog.hu/api/trackback/id/tr1412812328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.09. 19:38:09

Ez egy retardált, agyatlan barom fröcsögése. Ne járj olyan helyre, ahol a címzettjeid dolgoznak! A szöveged egyébként olyan, mintha a fideSS propagandisták gyorstalpalóján tanultál volna fogalmazni.

Vega1 2017.09.10. 00:04:31

@hullajelölt88:
Kedves hullajelölt! Ezzel a nyomorult dumával épp te kelted fideSS-es propagandista benyomását.

telekkati 2017.09.12. 11:36:15

Huh...:D
Ez a mondat nagyon betalált: "Nincs ilyen nálatok háznál? Akkor laktózérzékeny vagyok, bazmeg.". Hányszor néztek már hülyének a "hóbortom" miatt, mert ugye ha nem vagy beteg, akkor mért ne ennél sajtot, tejet stb.? Ugyanez a cukorral... A tudatos táplálkozás nálunk ciki, mert a cukros üdítők, a liszt-liszttel, a rántott hús, meg a disznózsír a teljes élet titka. Ránézel valakire, azonnal látod az életmódját. Aztán meg jól le lehet nézni a vegánokat, mert azok "jobbak akarnak lenni nálunk", meg "fancy"-k, meg trendből csinálják, hogy kilógjanak a sorból - ennél ártalmasabb divatot ne is kövessen senki... Én sosem kérkedem a vegánságommal, nem sokan tudják rólam, úgyis csak ellenérzést szül. Az meg, hogy mit eszek, egyébként sem nagyon tartozik másra, csak rám.
Kajáldák esetén azt nem értem, ha ugyanúgy fizetek az ételért (már ha van olyan, amit ehetnék...), mint más, aki mindenevő, akkor mi okuk is van lenézésre? Vegánként nyilván szívás lenne a vadonban, vagy háború és éhínség idején, amikor azt kell enni, amihez hozzá lehet jutni, és nem azt, amit szeretnél. De ha ilyen "békés", "civilizált" világban élek és megtehetem, hogy válogassak, akkor annak a becsmérlő vadigennek nem tök mindegy, mire költöm a pénzem, amíg neki "akarom" adni? Azért a szolgáltatásért, amiért vendégkönyvbe való lehúzó kritika járna...
Voltam olyan menzán, ahol nem tudták megmondani, hogy van-e olyan ételük, amiben nincsen se tojás, se tej. Na az milyen? Nem is járok el enni, inkább főzök magamra, szerencsére tudok is:D

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.09.12. 12:01:47

Imádom a húst, de ez továbbra is nagyon vicces, és sztem így egy csomó helyre jobban el is jut az üzenet. Csak a görbe tükörre sokaknak nincs affinitása...

Jó Estét 2017.09.12. 12:15:41

Nagyon vicces, hogy a sajat hulyesegedet akarod masra eroltetni :) Ezek profitorientalt vallalkozasok, akik nem a mareknyi veganbol elnek (nem, azert mert neked csomo vegan haverod van, meg nem vagytok sokan) es a hatuk kozepere kivannak teged. Ez van, en paradicsomot nem ehetek (egeszsegugyi okokbol), de megsem hisztizem tele az internetet, hogy kb minden salataban es szendvicsben van paradicsom, mert ez az en sajat kis problemam. Ha meg egyedi igenyeid vannak, jarj olyan helyekre, ahol tudnak vele foglalkozni es ne egy 200forintos pizzaszeletezonel vagy egy utszeli gyrososnal akatj extrakat kerni. Sztem egy Four Seasonsben biztos megoldjak neked. Ja, hogy azert tobbet kell fizetni es annyira tudatosan azert megsem taplalkozol? ;)

KirschAndrás 2017.09.12. 13:44:44

@pif: Húsevő létedre is megérdemelnéd, hogy köztereket nevezzenek el rólad! (De ezt csak halkan mondom, mert legközelebb már jóval kevesebben veszik halálosan komolyan az itt leírtakat, és radikálisan csökken a blog látogatottsága!)

beton b 2017.11.08. 10:33:53

@Jó Estét: ez nem saját hülyeség, elég szomorú, ha valaki "normálisan" akar kajálni akkor csiliárdokat kell kifizetni, vagy külön helyekre kell elmenni, mert a menza kajáldák és az itt felsorolt büfék még mindig abban a sötétségben élnek, hogy a vega-vegán kaja az a rántott sajt. Személy szerint én nem ki akarok tünni, vagy sok pénzt elkölteni, mert megtehetem, hanem mert egészségesen szeretnék élni. Sajnálom a paradicsom problémádat. Lehet emiatt nem hisztized tele az internetet, remélem majd változik a véleményed és rájössz, hogy ez nem erről szól. Ezek a profitorientált vállalkozások vegyék a fáradtságot és fejlődjenek színesítsék a palettát. Abba már bele sem kezdek, hogy elképesztő hogy a nagyközönség mit meg nem eszik amit eléjük tolnak.
süti beállítások módosítása