Vegán muflon, avagy paszulyvitéz voltam Kamcsatkán

Cukkinis lasagna kesudiókrémmel

2016. július 07. - KirschAndrás

"Jó kétvágyat kívánok, kukoricát kapálok! 2300 pénzérme lesz, jóuram" - mondta az imént a MODOROS futár. Neeem, valójában szó sincs róla, hogy igénybe vettem volna a telefonos ételrendelést, mint a konyhai analfabéták mentőmellényét. A bevezető mondat csak azután jutott eszembe, miután átfutottam néhány fogyással kapcsolatos gasztronómiai cikket. (Egyes perverzek harisnyával fojtogatják magukat a gardróbban, mások többször is megnézik az Éhezők viadalát, én ilyeneket olvasok.) Amúgy pár hetes balatoni tapasztalataim alapján az emberek még bikiniszezonban is semmibe veszik a hasonló irományokat, legalábbis a parton heverő bikinis lamantinok és fecskenadrágos cethalak száma erre engedett következtetni. Mindemellett túl nyilvánvaló gesztus lenne lázadó jelleggel valami gigászi kalóriabombával visszavágni, következzen hát egy olyan lasagna, mely nem tartalmaz tésztát. (Már ha jelen esetben ez lasagnának hívható, egyébként meg nem érdekel, ha nem.) A lényeg, hogy rétegelni kell, így szakaszonként pofázom el a metódust visszautalva korábbi receptekre:

Előkészíti fegyelmezetten:

2 közepes cukkini
pár szelet vegán sajt (füstölt, ha kérhetném)

A kesudiókrémhez:

1/2 fej vöröshagyma
4-5 szelet jalapeno
1 gerezd fokhagyma összetörve
15 dkg kesudió
1 csésze víz
2 tk száraz élesztő
1 tk kurkuma
1 tk fűszerpaprika (édes)
1 tk mustármag
1/2 tk őrölt szerecsendió
2 tk só
bors

A hagymát felaprítsuk, olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a jalapenót, a fokhagymát és a kesudiót, és további 5-6 percig tutugjatjuk kis lángon. A serpenyőben lévő egész hóbelevancot turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, egy csésze vizet, és krémes állagúra turmixoljuk.

A bolognai elegyhez:

100 g szejtánpor
3 ek szójaszósz
1 dl langyos víz
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
800 g aprított paradicsom (konzerv)
3 ek sűrített paradicsom
1 dl vörösbor
1 sárgarépa
1 szár zeller
1 tk szárított oregánó
1 tk bazsalikom
2 db babérlevél


Szejtánt hegesztünk az itt leírt módon. Ha elkészült, 2 centis kockákra nyiszatoljuk, majd egy aprítóban kíméletlenül ledaráljuk. 2 ek olívaolajon megpirítjuk, majd hagyjuk békében. Egy másik edényben nagy műgonddal megpároljuk a felkockázott hagymát, a zellert, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, a lereszelt sárgarépát a paradicsompürét, majd a fűszereket, és pár perc után hanyagul beleborítjuk a darált szejtánt. Jó 4-5 percig főzzük, majd félretesszük.

Ha mindkét komponenssel megvagyunk, jön a rettenetesen izgalmas rétegezés: egy hőálló tál alját vékonyan megkenjük a paradicsomos-szejtános löttyel, majd jön a hosszában 1cm-es szeletekre vágott cukkini egymás mellé halmozva. Ezt ravaszul megkenjük a kesudiókrémmel, majd következő rétegként ráhajítunk pár szelet vegán sajtot. Ugyanezt még egyszer eljátsszuk, a legfelső réteget a paradicsomszósz és a konokul ráhelyezett sajt képezi. A sütőben az egész hóbelevancot 190 fokon 50 percig sütjük, majd megzabáljuk.
img_0669.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://veganmuflon.blog.hu/api/trackback/id/tr38873618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szalonnás 2016.07.08. 14:45:14

Szia, pompásnak tűnik! Az élesztő-kurkuma-paprika-mustármag négyes valóban evőkanál mértékegységet kíván?

Márton

KirschAndrás 2016.07.08. 15:12:51

@szalonnás: Francokat, tk akart lenni, köszönöm, hogy szóltál!

szalonnás 2016.07.08. 18:58:23

@nausea: Köszi, akkor holnap megyen a sütőbe!