Mint ismeretes, a magyar állampolgár egy 2km-es buszút közben hajlamos éhen halni, ha nincs nála egy alufóliába csomagolt szalámis szendvics. Így hát az utazás ötödik másodpercében elő is veszi a ominózus rettenetet, és ötpercnyi zörgés után gondoskodik róla, hogy az egész jármű átható Pick-aromát árasszon. (Parasztok Wunderbaumja - mondaná a békétlen vegán.) Sőt, sokan egy nyomorult teleportot nem bírnának ki valami szocreál étvágycsökkentő nélkül. Ők remélhetőleg úgy végzik, mint Jeff Goldblum a Légyben, és rettenet hülyén fognak festeni, mikor génjeik egyesülnek a szalámis szendvics molekuláival.
Szendvicskészítés terén Közép-Európa egyébként is feneketlen időcsapdában vergődik, ezért a laikusoknak most szeretnék gasztronómiai mentőkötelet dobni, melyekkel felválthatják a vajat/vajkrémet, margarint és a hozzájuk szervesen kapcsolódó állati származékokat.
1. Paprikakrém
2. Klasszikus padlizsánkrém
1 nagyobb darab padlizsán
1 nagy gerezd összetört fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
A padlizsánt jó 15-20 percre 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd mikor ráncok tekintetében Keith Richardsra kezd hasonlítani, kivesszük. A szitkozódást elkerülendő, megvárjuk, míg kissé lehűl, és lehúzzuk a héját. Ekkor az összetevőkkel együtt egy tálba helyezzük, és botmixerrel összedolgozzuk. A közhiedelemmel ellentétben mustárt nem, majonézt pedig a legvégső esetben sem igényel.
3. Vegán kolbászkrém
Paradoxonok nélkül mit sem ér az élet, ennek szellemében kéretik beszerezni az alábbiakat:
150 g (azaz fél csomag) füstölt tofu
1/2 fej vöröshagyma felcsíkozva
1 nagy gerezd összetört fokhagyma
1 kiskanál pirospaprika
1 kiskanál őrölt kömény
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál olívaolaj
só
fél zöld hegyes erőspaprika felaprítva (opcionális)
A tofut összetörjük, majd a többi alkotóelemmel együtt botmixerrel összemixeljük.
4. Hummusz
Az alsós környezetismeret-órán megismert humusszal csak akkor kínálgatjuk vendégeinket, ha utáljuk őket. Ha viszont valamilyen okból szimpatizálunk velük, akkor a közel-keleti specialitással állunk elő, és előkészítjük ezeket:
400 gramm beáztatott vagy konzerv csicseriborsó
1 evőkanál tahinikrém (avagy szezámkrém, házilag is előállítható)
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt római kömény
pár csepp citromlé
pár csepp chiliszósz (opcionális)
só, bors
Az összetevőket egy tálba helyezzük, majd botmixerrel összedolgozzuk. Fontos, hogy a csicseriborsó levéből is használjunk egy keveset, különben szárazabb lesz, mint egy telek-adásvételi szerződés. (Tahini helyett mogyoróvajat is használhatunk, de ne áruljuk el senkinek!)